Električna brusilica – alat višestruke namene – ALATI I OPREMA

Bilo da ste vodoinstalater, stolar ili automehaničar, bilo da ste profesionalac ili hobi majstor –  nema zanata bez ovog svemoćnog alata.

Električna brusilica je mašina višestruke namene sa brusnim pločama kojima se vrši brušenje najrazličitijih materijala

Koristi se u radu sa metalnim površinama, za čišćenje metala, ali i za sečenje istog. Četke i diskovi koje se nalaze na brusilici su se odlično pokazali u uklanjanju boja i rđe na metalu, kao i u čišćenju baštenskog alata od cementa i prljavštine. Uz pomoć točkića, jastučića ili diska za poliranje stari metal vrlo brzo može vratiti svoj prvobitni sjaj.

Osim metala, električnom brusilicom sa velikim uspehom može se obrađivati i drvo. Uz pomoć ovog efikasnog alata najbrže se mogu urezati udubljenja u drvenu površinu. Da bi se postigla detaljnija obrada drveta, potrebni su odgovarajući priključci, odnosno diskovi. Klapni diskovi se mogu koristiti za agresivnije sečenje, dok su abrazivni predviđeni za rezbarenje jer su lakši za kontrolu.

Isto tako, brusilice se mogu upotrebiti i za oštrenje ivica alata uz pomoć brusnog točka. U tom slučaju, treba obratiti pažnju da brusilica uvek bude u pokretu kako ne bi došlo do zagrevanja i promene boje metala. 

Osnovna podela brusilica je podela prema veličini diska koja određuje brzinu završetka posla.

Prečnik diska od 115 – 125mm koristi se za kućne popravke i namenjen je brusilicama snage 700 – 1600W.

Prečnik diska do 150mm odnosi se na brusilice snage 1200 – 1600W i koristi se za veće dubine.

Prečnik diska do 230mm predviđen je za veće brusilice koje imaju snagu od 2000 –  2300W. Ova vrsta diska i brusilice se koriste u profesionalne svrhe.

Električne brusilice se razlikuju i po izgledu, čak i kada imaju istu funkciju. Osnovne vrste brusilica koje služe za sečenje i brušenje su:

  1. UGAONE BRUSILICE – koje su multifunkcionalne i najpopularnije među brusilicama. Koriste se za poslove sečenja, brušenja, oštrenja i poliranja raznih materijala.
  2. STONE BRUSILICE (TOČILA) – su brusilice koje rade u stacionarnom položaju. Vrlo su stabilne i precizne zbog toga. Njihova osnovna primena je brušenje, ali se njima mogu oštriti noževi i makaze, ponekad se mogu koristiti i za poliranje.
  3. TRAČNE BRUSILICE – se koriste za brušenje i oblikovanje drveta, plastike i drugih materijala. One u osnovi koriste trakasti list koji se okreće preko dva cilindra. Jedan cilindar se pomera napred i nazad tako da se na taj način brusni list kreće u krugu.
  4. SUVO – MOKRE BRUSILICE – su abrazivne i one služe za poliranje i brušenje pločica i kamena. Kod ovih brusilica tečnost igra značajnu ulogu jer pomaže da se površina podmazuje, a brusilica na taj način hladi u toku kretanja reznog točka. Takođe, voda umanjuje rizik od pucanja i oštećenja reznog alata i radne površine.
  5. RUČNE MINI BRUSILICE – su vrlo praktične brusilice i vrlo su dobrog kvaliteta. Ovaj rotacioni alat je pogodan za brzo oblikovanje i efektno poliranje. Imaju brusni nastavak koji je manjeg prečnika. Postoje različiti priključci za ovu vrstu brusilica pa je zbog toga veliki spektar primena, poput graviranja, obrade drveta i konturisanja.
  6. PODNE BRUSILICE – su brusilice koje imaju horizontalne rotirajuće diskove za uklanjanje površinskog materijala. One su predviđene za rad na većim površinama i isključivo se koriste za prostore velikih kvadratura. Njih majstori koriste za brušenje betona, ali i za čišćenje fuga i pločica.

Kao i kod ostalih alata, vrlo je važno biti zaštićen tokom rada sa svakom električnom brusilicom. Potrebno je uvek nositi zaštitne naočare i slušalice. Takođe je važno da li smo dobro učvrstili materijal koji brusimo. Pored navedenog, uvek je potrebno biti oprezan sa električnim uređajem i pridržavati se opštih mera bezbednosti.Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours