Makaze za orezivanje – B.O.S. Shop – ALATI I OPREMA

felco-makaze-za-orezivanje

 

Makaze za orezivanje su nezamenljiv baštenski alat namenjen za rezanje grana, vinove loze ili cveća.

Ukoliko se bavite voćarstvom, makar i kao hobisti, verovatno ste svesni da su kvalitetne makaze za orezivanje veoma bitne za uspešnu rezidbu.

Orezivanje tokom zimskog perioda

Zimsko orezivanje biljaka je najvažnije orezivanje zato što u tom periodu biljke još uvek miruju. Ovo orezivanje se praktukuje od opadanja lišća do kretanja pupoljaka i podrazumeva oblikovanje biljaka, seču suvih stabala, skraćivanje dužih grana da bi se pospešio rast biljke. Ovaj proces je primenjuje radi pravilnog oblikovanja biljke, što je preduslov za dobijanje optimalnog broja plodova zadovoljavajućeg kvaliteta i veličine. Biljke koje nisu orezane će svakako roditi plodove, ali plodovi mogu biti manji i slabijeg kvaliteta.

Kasije orezivanje se preporučuje kod bujnih, nerodnih voćki. Jačina rezidbe zavisi od same rodnosti stabla, kao i od starosti same biljke. Mlade voćke su bujnije i takva stabla je obično potrebno manje orezivati. U principu, biljke koje ne rađaju treba minimalno orezivati.

Početak godine je idealno vreme za zimsko orezivanje, koje je ujedno i najbitnije orezivanje biljaka, pa je možda pravo vreme da razmislite o nabavci kvalitetnih makaza za tu vrstu posla.

Bilo da ste iskusni voćar-vinogradar ili hobista, za pravilno negovanje i orezivanje biljaka potreban vam je odgovarajući alat.

Glavni razlog rezidbe je da omogući lakše prodiranje sunčeve svetlosti u krošnju voćke, a takođe i bolje strujanje vazduha unutar krošnje, kako bi se potencijalne bolesti i štetočine svele na minimum, a u isto vreme dobili kvalitetniji plodovi.

Kvalitetne makaze za orezivanje omogućavaju da se proces rezidbe obavi na brz i lak način. Makaze namenjene za tu svrhu trebaju biti lake, da ne stvaraju umor i ne prave žuljeve. U praksi, najbolje su se pokazale makaze koje su oštre, napravljene od čelika, upadljive boje, kako bi se lako uočile u prirodi nakon odlaganja tokom rada.

Kako odabrati najbolje makaze za orezivanje

Dobar alat je ujedno i polovina dobro urađenog posla. Pri izboru makaza za orezivanje postoji dilema koje su najpogodnije za tu vrstu posla i takođe, koliko će trajati.

Prilikom kupovine makaza za orezivanje važno je da izaberete makaze specijalno namenjene za voćarstvo. Makaze za vinovu lozu i ruže nisu pogodne za rezidbu voćnih stabala. Za amatere-hobiste je najbolje da se pri kupovini i izboru makaza posavetuju sa iskusnijim rezačima. Uverite se da izabrane makaze dobro rade, da odgovaraju veličini i obliku vaše ruke. Ukoliko ste levoruki izaberite makaze sa centralnim hvatanjem da biste izbegli opterećenje ručnih zglobova.

U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor ručnih makaza za orezivanje grana, makaza za orezivanje vinove loze, teleskopskih makaza, ako i električnih i akumulatorskih makaza.

Gardena makaze

su već pronašle svoj put kao pouzdan izbor baštenskog alata. U našoj ponudi možete pronaći ručne Gardena makaze za grane, Gardena makaze za travu, Gardena vrtne makaze, kao i električne makaze za šišanje i orezivanje.

Felco makaze

su dobro poznate i vrednovane na našem tržištu. Odlikuje ih:

 • Pouzdano: udobne, lagane, čvrste ručke napravljane od kovanog aluminijuma sa doživotnom garancijom
 • Nož napravljen od visoko kvalitetnog kaljenog čelika i podesivi mesingani nakovanj montiran zavrtnjem
 • Precizan rez, svi delovi se mogu zameniti
 • Efikasno: lako podešavanje noževa
 • Ergonomija: zaštitu ruke osigurava idealan oblik ručki – neklizajuća obloga
 • Proizvođač: Felco Swiss Made

Villager makaze

Villager nudi širok spektar makaza za orezivanje, raznih namena. Karakteriše ih egronomski dizajn, jednostavna upotreba i pristupačna cena. U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor Villager teleskopskih makaza za grane, makaza za orezivanje, električnih makaza, akumulatorskih makaza i sve to u različitim dimezijama i sa različitim oštricama.

villager-makaze-za-orezivanje

Unior makaze

Unior se izdvajaju kvalitetom, kao uostalom i celokupan Unior alat. Pružiće Vam udobnost koju očekujete, po veoma pristupačnoj ceni.

 • Materijal: specijalni alatni čelik
 • Kovane
 • Rezne ivice induktivno kaljene
 • Površina fosfatirana DIN 12476
 • Ručke obložene plastičnom masom

Održavanja makaza za orezivanje

 

 

Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours