Obrada Drveta – tehnike i potrebni alati za obradu drveta – ALATI I OPREMA

Obrada drveta može da se čini zastrašujućim zadatkom za početnike, od potrebnih specijalnih alata za obradu drveta pa sve do odabira vrste drveta za odgovarajući projekat. Ali učenje i eksperimentiranje na drvetu je šta čini obradu drveta zanimljivom i korisnom. U ovom tekstu će te se upoznati sa osnovama sigurnosti tokom rada na drvetu, potrebnim alatima za obradu I samih vrsta drveta, kao i pripremama i tehnikama merenja komada.

Pravila bezbednosti tokom rada sa drvetom

sigurnosne-naocare

Rad sa ručnim i električnim alatima može biti opasna, ali ako se prate osnovne sigurnosne mere rizik od povreda može znatno da se smanji, ali pravila moraju da se primenjuju prilikom svakog korišćenja ručnog i električnog alata.

Većina pravila su logična a vrlo bitna, kao što je nošenje zaštitne opreme u svakom trenutku. Zaštitna oprema koje je preporučena tokom rada je zaštita sluha, rukavice od lateksa koje štite ruke tokom rada sa hemijskim supstancama i naočare koje treba uvek nositi.

Takođe, treba da se obrati pažnja oko obuće i odeće koja se nosi tokom rada, treba se izbegavati rad sa papučama, i treba nositi odeću koja nije mnogo široka. Nove tehnologije koje se primenjuju na električnim alatima kao što su zaštite od ”Kickback-a” ili AVT (Anti Vibration Technology) omogućili su da alati zaštite korisnika od mogućih povreda tokom rada.

6 ručnih alata za obradu drveta

Ručni alati su neophodni za svaku vrstu obrade drveta, a mnogi alati koje ćete najviše koristiti su:

  • Metar
  • Skalpel
  • Dleta
  • Čekić
  • Šrafciger
  • Vinkl

9  električnih alata za obradu drveta

Iako ne možemo da zamislimo obradu drveta bez električnih alata, električni alati su vrlo nedavna inovacija u obradi materijala svih vrsta. Da bih počeli sa hobi ili profesionalnom obradom drveta ne treba vam prodavnica puna skupih mašina. Prilikom nabavljanja električnih alata za obradu drveta, postoji devet električnih alata na koje se prvo treba fokusirati:

Najkorisniji alati za obradu drveta

Velike stone testere, tračne testere i kružne testere sa ramenom su primeri mašina za obradu drveta koje se najčešće koriste isključivo u stolarskim radionicama jer su glomazne da bi bile prenosive i cene mogu biti znatno veće od ostalog električnog alata. Iako nisu portabilni, ovi alati su toliko korisni da skoro ceo projekat obrade drveta možete završiti u radionici i prenositi gotov komad do lokacije ili mesta rada gdje će se koristiti, dovršiti ili instalirati.

Odabir drveta

Da bih odabir drveta bio uspešan za projekat na kome radite, potrebno je naći lokaciju ili dobavljača sa adekvatnim drvetom za obradu. Sa dobrim savetima i malo truda stećićete iskustvo kako bi pronašli odgovarajuće komade tačnije kako da naravite pravi odabir komada koji nije savijen uvijen, upleten ili razdvojen.

Najlakši način da se nađe vinkla

Skoro svaki projekat gde je u pitanju obrada drveta će od vas zahtevati da nađete na preseku, zglobu ili kraju daske kockast oblik ili “vinklu” U nekim slučajevima, moraćete da proverite dali je ceo komad u vinkli. Za male projekte možete da koristite alat koji meri vinklu. Za veće projekte, možete proveriti merenjem dijagonalno naspram suprotnih uglova: Sklop je u vinkli kada su mere jednake. Možete koristiti metod 3-4-5 koji je zasnovan na Pitagorinoj teoremi koja glasi: a2 + b2 = c2.

Pribor i dodatni alati koji olakšavaju rad sa drvetom

Pored alata za obradu drveta, mnogi drugi pomoćni alati čine obradu drveta znatno lakšom, profesionalnijom i sigurnijom za rad. Ti pribori i alati su:

  • Stege
  • Sto specijalizovan za rad sa drvetom
  • Stalci (konjići)

Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours