Preuzmi odgovornost i bićeš srećne ruke – ALATI I OPREMA

Još u vreme stare Persije, stari narodi su nosilli rukavice, najpre da se zaštite od hladnoće, a potom i  kao zaštitu od povreda tokom teškog rada. Danas je dostupan veliki broj rukavica najrazličitijih namena.

Zaštitne rukavice štite ruke od brojnih opasnosti i povreda na radu. One su zaštita od visokih i niskih temperatura, hemikalija i drugih bioloških opasnosti, presecanja, uboda i opasnosti abrazije, kao i od fizičkih povreda.  Izuzetno su važan deo HTZ opreme. Briga o zaštiti ruku, posebno pri obavljanju teških i vrlo opasnih fizičkih poslova je neophodna.

Po vrsti materijala i nameni, izdvajamo sledeće vrste rukavica:

 • Rukavice koje štite od posekotina, opekotina i uboda – izrađene su od platna, presvučenog platna i kože.
 • Rukavice koje štite od prljavštine i ogrebotina – izrađene su od tkanine i presvučene tkanine.
 • Rukavice koje štite od električnih opasnosti (izolacione rukavice) – izrađene su od gume.
 • Rukavice koje štite od raznih hemikalija i toksičnosti – izrađene su od PVC materijala.

Zahtevi za ličnu zaštitu (PSA) i primenu iste, regulisani su evropskim smernicama 89/686/EWG. Kako bi se odgovorilo na standarde i zahteve o higijensko tehničkoj zaštiti na radu u oblasti industrije, izvršena je podela na tri rizične kategorije:

01/ Mali rizik – Kategorija 1

Ova kategorija pokriva zaštitu ruku od minimalnih rizika. To su rukavice koje korisnik može birati samostalno ocenjujući potencijalni rizik i u ovu grupu, između ostalih spadaju baštenske rukavice. Ove rukavice moraju odgovarati osnovnim zahtevima EN420 i moraju biti označene CE oznakama. Nije neophodno ispitivanje izrađenog uzorka.

02/ Srednji rizik – Kategorija 2

U ovu grupu zaštitnih rukavica ubrajamo one rukavice koje podrazumevaju srednji rizik od povreda na radu. To su rukavice koje štite od mehaničkih povreda. Ova vrsta rukavica takođe moraju imati oznaku CE, ali se uzorak mora dodatno ispitati. Pored oznake CE, neophodna je dodatna oznaka (pikto grame) koja se odnosi na dodatno ispitivanje uzorka, kao i vrstu i stepen zaštite.

03/ Visok rizik – Kategorija 3

U kategoriju visokog rizika spadaju rukavice koje treba da štite ruke od najopasnijih povreda i oštećenja koja mogu dovesti čak i do smrtne opasnosti. Ove rukavice moraju imati na sebi i piktorgram i i kontrolni broj ustanove koja je izvršila proveru uzorka i sertifikaciju.

Svaka zaštitna rukavica, srednjeg do visokog rizika, po pravilu, na sebi treba da ima sledeće oznake:

 • Oznaku i naziv proizvođača
 • Šifru artikla
 • CE oznaku
 • Veličinu
 • Kategoriju
 • Piktogram zaštite i
 • Uputstvo

Potrebno je vrlo odgovorno pristupiti odabiru zaštitnih rukavica. Pored odgovarajuće zaštite, treba obratiti pažnju na veličinu i pravilno prianjanje rukavice uz ruku, kao i na udobnost neophodnu za nesmetano, bezbedno i lako obavljanje svakodnevnih radnih aktivnosti.

Ruke su naše osnovno sredstvo za rad i moramo ih čuvati kako bismo sa uspehom završili svaki započeti posao. Ako pravilno i odgovorno biramo zaštitne rukavice, onda će nam, nesumnjivo, i svaki posao „ići od ruke“.Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours