Vrste diskova za ugaone brusilice (kad koji disk koristiti) – ALATI I OPREMA

Koju vrstu metala ćete seći?

Diskovi za sečenje sadrže različite abrazive koji omogućavaju disku da zaista može da seče čelik, ali takođe, različiti abrazivi su dizajnirani za različite metale. Vodite računa o ovome jer ako odaberete disk dizajniran za drugi metal, možete biti u problemu.

Na primer, nikada nemojte koristiti disk za sečenje od mekog čelika za nerđajući čelik jer biste kontaminirali nerđajući čelik.

 

Koja je debljina materijala?

Debljina materijala će odrediti koju veličinu reznog točka koristiti i koju veličinu ugaone brusilice. Međutim, u 99% slučajeva sečenja metala je brusilica veličine 125mm sa reznim točkom od 1-1,6mm sasvim dovoljna. Brusilica od 230mm bi se koristila za dugačke i duboke rezove na debelom čeliku ili zavarenim spojevima.

 

Koliko debeo rez treba da bude?

Neuobičajeno je da se zahteva disk debljine ispod 1mm ili preko 1.6mm, jer između ovog raspona veličina, većina poslova sečenja metala je izvodljiva.

Međutim, možete koristiti disk od 0.8mm za sečenje veoma tankog lima. Za sečenje težih materijala koristite diskove za sečenje metala minimalne debljine 1.6mm. Napominjemo, diskovi za sečenje veće debljine će seći sporije i proizvesti višak toplote i promenu boje na čeliku što možda nije potrebno. Dakle, najbolje je držati se diska od 1.6mm.

 

Koliko dugo planirate da sečete?

Nema praktičnosti u korišćenju diska za sečenje od 1mm kada morate da napravite stotine rezova, jednostavno bi disk istrošio prebrzo. Disk za sečenje od 1.6mm bi bio korisniji jer je dugotrajan pri radu koji se ponavlja. Takođe možete nabaviti posebno dizajnirane dugotrajne diskove dostupne na tržištu.

 

Vrste reznih diskova

Disk za sečenje tipa 1 (tip 41) – ravni disk

Disk za sečenje tipa 41 je abrazivni rezni točak sa ravnom površinom. Obično se naziva disk za sečenje tipa 1. Tehnički, Tip-1 su ravne brusne ploče, a tip-1a ili Tip-41 je disk za sečenje.

Diskovi tipa 41 imaju potpuno ravnu površinu od centra do ivice što omogućava odličnu efikasnost prilikom upotrebe. To je zato što se sa ovog diska može iskoristiti maksimalna dubina reza.

Jedna mana diskova tipa 41 je to što se čvrsto postavljaju na štitnik, što umanjuje preglednost pri radu. Ovi diskovi se proizvode kruti i blago fleksibilni.

Upozorenje, diskovi tipa 41 su skloni da eksplodiraju kada se previše savijaju tokom sečenja. Vodite računa o tome da biste izbegli povrede.Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours