Zaštita od buke čuva sluh – antifoni i čepići – ALATI I OPREMA

Buka na radnom mestu u velikoj meri ugrožava zdravlje sluha i ometa svakodnevni  rad. Iz tog razloga od velikog je značaja pravovremeno zaštiti sluh adekvatnim izborom zaštite.

Svaki pojedinac ima različitu osetljivost na buku.

Istraživanja govore o tome da dugotrajno izlaganje buci iznad 85 decibela vremenom šteti zdravlju sluha. Što je zvuk kojem su izloženi radnici glasniji to je veća verovatnoća da će brže doći do oboljenja.

Za smanjenje buke koriste se antifoni i čepići za uši. Oni umanjuju rizik od oštećenja sluha tokom rada na bučnim lokacijama, ali i olakšavaju nesmetani rad.

Pored navedene zaštite sluha, treba pomenuti i štitnike za uši sa opremom za komunikaciju, štitnike za uši sa prijemnikom za nisko – frekventnu indukciju, šlemove sa potpunom akustičnom zaštitom, kao i naušnice koje se mogu pričvrstiti za industrijske šlemove.

Svaka od ovih naprava čuva sluh i vrlo je važan deo higijensko – tehničke opreme.

Rizik da se ošteti ili izgubi sluh tokom rada u bučnim uslovima zavisi od nivoa buke i njene akustične snage. Važno je biti upućen kojoj smo jačini buke izloženi na poslu, kako bismo na vreme birali i adekvatnu zaštitu.

Antifone čine dve školjke koje apsorbuju zvuk. One imaju mekani uložak napunjen penom ili penom tečnošću, a za uši ih drži traka koja se može podešavati i proizvoljno zatezati. Njihova funkcija se ogleda u apsorbovanju zvučnih talasa tako što povećavaju otpor vazduha istovremeno umanjujući amplitudu talasa.

Za razliku od antifona, čepići za uši su vrlo atraktivan vid zaštite sluha, stavljaju se u ušni kanal i predstavljaju osnovni tip zaštite od buke.

Antifoni za šlem imaju opciju podešavanja i njihova je prednost što se u svakom momentu mogu staviti u uši, ali i odložiti sa strane. Oni mogu biti izrađeni od memorijske pene, silikonski i poliuretanski.

Radnici na bučnim mestima su u obavezi da na godišnjem pregledu provere sluh, kako bi blagovremeno pojačali zaštitu na radu.Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours